MEDIA

theatercursus

December 2004 : Avant-première van "Het belachelijke mannetje."

"Vuurproef niet belachelijk."

Een tijdje geleden startte CDE een theateropleiding voor volwassenen. De opleiding is vrijblijvend en zet aspirant acteurs en performers op weg om hun passie op een degelijke manier te beoefenen of om een voltijdse studie voor te bereiden.

Na een opleiding willen de cursisten natuurlijk graag eens tonen wat ze hebben opgestoken. Die kans kregen op 30 december. In centrum Moretus schitterden ze in de theatershow "Ambroos, het belachelijke mannetje".

In één van de acts brengt een man bezoekje aan een waarzegster in Parijs. Een tweede vertelt het verhaal over alweer een raar bezoekje, dat van een dame aan een psychiater. En een derde verhaaltje ging over wat honden in een park zoal onder elkaar te vertellen hebben. Het vierde toneel, de hoofdbrok, werd vertolkt door regisseur Jef Schrooten zelf. Hij vertelt het levensverhaal van het belachelijke mannetje.

Alle begin is moeilijk maar het verhaaltje van de honden is niet vanzelfsprekend. Profs zullen zonder enige kostumering niet graag hond spelen, en dat deden deze novicen wel, en verre van onaardig. Een regisseur kan veel in goede banen leiden, maar wie niet kan acteren, kan het niet, en hier zat ontegenzeggelijk talent. Een wat slome straathond, een nogal brutale boxer en een verwend rijkeluispoedeltje uitbeelden: het spreekt niet vanzelf!

Het toneeltje van het bezoek aan een psychiater was nogal clichématig. De arts was meer geïnteresseerd in zijn kassa dan in zijn patiënte, die haar rol wel erg vitaal uitbeeldde. Het verhaaltje van het bezoek aan de waarzegster in Parijs was eh ... nogal voorspelbaar, maar deed het publiek wel bulderen van het lachen.

Na de pauze kwam de hoofdbrok. Jef Schrooten regisseerde zichzelf in het eenmansstuk “Het belachelijke mannetje”. Ik ben altijd van mening geweest dat een regisseur in de eerste plaats zelf acteur moet zijn, en Schrooten is dat. Het verhaal is een vertelsel boordevol clichés van een man wiens slechte huwelijk op de klippen loopt, waar bedrog van de partner schering en inslag is, en waar de man uiteindelijk aan lager wal geraakt.